fbpx

Regels & veiligheid

Op pensionstal Schouten Hippique B.V. gelden ook de volgende regels:

 • Het is verplicht om tijdens het rijden een veiligheidscap en rijlaarzen te dragen!

 • Om gebruik te mogen maken van de faciliteiten en om privélessen te kunnen volgen, moet je lid zijn van de Ruitersportvereniging. (Ben je minderjarigen dan moeten je ouders / verzorger deze overeenkomst tekenen).
   

Sportbeoefening brengt altijd het risico van blessures met zich mee. Om te zorgen dat de paardensport niet het stempel van ‘riskante sport’ krijgt, heeft de KNHS/FNRS afspraken gemaakt over een aantal zaken die de veiligheid verhogen. Een paardenbedrijf die aan deze eisen voldoet, ontvangt het veiligheidscertificaat. Een van die eisen is bijvoorbeeld een veiligheidscap.


Welke veiligheidscap is goedgekeurd?
Uit veiligheidsoverwegingen is het verplicht om tijdens het paardrijden op de manege een goedgekeurde veiligheidscap te dragen. Dit geldt ook bij het uitstappen en het vrij rijden. De cap moet voorzien zijn van een CE-markering en het EN 1384-teken. Controleer goed of dit erin staat. Let op, dat hij goed past en maak tijdens het rijden de kinband altijd goed vast.


Wat kan ik het beste aan mijn voeten doen tijdens het paardrijden?
Rijlaarzen zijn nodig om de juiste beenligging te bevorderen en de benen te beschermen. Goede rijlaarzen hebben een gladde zool zodat je voet niet kan blijven vastzitten in de stijgbeugel. Let bij het kopen van rijlaarzen op een goede pasvorm. Eventueel mag er worden gereden met jodhpurs (speciale paardrijlaarsjes) of rijschoenen met chaps. Het rijden met (gym)schoenen of gewone regenlaarzen is niet toegestaan. Let op: bij het FNRS-diplomarijden zijn rijlaarzen verplicht.


Welke kleding is het beste tijdens het paardrijden?
Voor het rijden is een echte rijbroek aan te bevelen. Deze heeft geen vervelende plooien en naden aan de binnenzijde van de benen die nare schaafwonden kunnen veroorzaken. De bovenkleding moet veel bewegingsvrijheid geven, voldoende warm zijn (zeker in de winter) en moet niet met alle winden meewaaien. Het dragen van dassen, te grote truien of openstaande vesten en jassen kan paarden laten schrikken. Als je kleding wilt uit- of aandoen, stijg dan eerst af. Het dragen van sierraden kan ook gevaar opleveren voor het paard en de ruiter. Let op: bij het FNRS-diplomarijden is een witte rijbroek verplicht.


Hoe gedraag ik me in de omgang met het paard?
Buiten het dragen van de juiste kleding zijn er veel adviezen te geven over een veilige omgang met paarden. Tijdens de rijlessen en in de verzorgingslessen wordt hier veel aandacht aan besteed. Hieronder een aantal tips om veilig te rijden:

 • Gedraag je rustig op stal!

 • Laat een paard altijd weten dat je eraan komt

 • Loop nooit (met of zonder paard) vlak achter een ander paard langs

 • Waarschuw wanneer je de rijbaan in wilt met het commando: “Deur vrij!”

 • Houd bij het opstijgen de regels in acht. Zet het paard op de AC-lijn met de neus richting de zijde met de letters H-E-K. Houd je paard altijd vast

 • Begin je met rijden of ben je klaar, ga dan rechtuit vanaf de AC-lijn naar de hoefslag en vervolgens op de linkerhand

 • Verlaat de rijbaan pas als de ruiters van de volgende les de rijbaan zijn ingegaan en er voldoende ruimte is in de stallen. Dit is om opstoppingen in de stal te voorkomen.

 

Black and White Premium WordPress Theme