fbpx

Laatste nieuws

Maximaal ruitergewicht hanteren: discriminatie of dierenwelzijn?

Ruitergewicht is al tijden een gevoelig discussiepunt. Recentelijk kwamen er een aantal maneges in het landelijke nieuws omdat zij een maximum ruitergewicht hebben ingevoerd op hun bedrijf. FNRS krijgt veel vragen van ondernemers over dit onderwerp en stimuleert en ondersteunt ondernemers om na te denken over de maximale belastbaarheid van paarden en pony’s om ze te beschermen tegen overbelasting en hun welzijn te waarborgen.

Samen met de KNHS heeft de FNRS een vernieuwd statement geschreven over de maximale belastbaarheid van paarden en pony’s om ondernemers, eigenaren, ruiters en andere betrokkenen bewust te maken van dit onderwerp. Overweegt u om een maximum ruitergewicht in te voeren? Op de website van de FNRS staan praktische handvaten, aandachtspunten en voorbeelden voor FNRS-ondernemers om een maximale belastbaarheid op hun bedrijf in te voeren.

Statement maximale belastbaarheid paarden en pony’s

Paardenwelzijn is de verantwoordelijk van ons allemaal. Ook wat betreft de maximale belastbaarheid van een paard. Uit onderzoek blijkt dat een paard met maximaal 15% tot 20% van zijn eigen lichaamsgewicht belast kan worden, zonder dat het bewegingspatroon verandert of dat er gedragsveranderingen optreden. Dit betekent dat een paard bijvoorbeeld kortere stappen gaat nemen, langzamer gaat lopen of pijnsymptomen laat zien. De ruiter zit het paard dan in de weg in zijn beweging. Echter de belastbaarheid van een paard is van meerdere factoren afhankelijk en niet alleen van het gewicht van de ruiter.

Belasting vs. belastbaarheid

Belasting: is hetgeen we van onze paarden vragen. Dit is fysieke belasting; dus bijvoorbeeld de training of rijden in het bos. Maar ook de belasting op het lichaam, de rug, de gewrichten etc. Het mentale aspect, zoals spanning en stress, speelt hier ook mee.

Belastbaarheid: zegt iets over wat het paard aankan. Aspecten als aanleg, leeftijd, fitheid, voeding, rust, stress, geschiedenis, gebeurtenissen en medische toestand hebben effect op de mate van belastbaarheid.

Belasting en belastbaarheid is individueel per paard en moment verschillend. Een ondernemer of eigenaar/houder bepaalt hoe belastbaar zijn/haar paard is op welk moment. De combinatie van verschillende factoren bepaalt de maximale belasting en belastbaarheid. Dit kan per paard verschillen per type en intensiteit van de training (springles, bosrit, dagtocht, dressuurles etc.), harnachement en de eigenschappen van de ruiter (gewicht, lengte, niveau, rijervaring etc.).

FNRS en KNHS adviseren eigenaren om de maximale belastbaarheid per paard te definiëren. Hierbij kan een gewichtslimiet bepaald worden.

Gewichtseis hanteren is geen discriminatie

Het hanteren van een gewichtseis is, naast het rekening houden met andere persoonsgebonden factoren, geen discriminatie van een ruiter. Bewustwording van maximale belastbaarheid, mede bepaald door ruitergewicht, is noodzakelijk om het welzijn van de paarden te waarborgen en ze te beschermen voor een te hoge belasting. Uit liefde voor het paard moet iedereen rekening houden met de mogelijkheden van paarden. Een paard moet qua formaat en fitheid bij de ruiter passen en andersom.

Ruitergewicht is een gevoelig onderwerp. Het ruitergewicht is geen waardeoordeel, maar een van de factoren die de belastbaarheid van het paard bepalen. De maximale belastbaarheid zegt niks over het gewicht van de ruiter.

Onderzoek

Uit onderzoek is gebleken dat een paard met 15% tot 20% van zijn eigen lichaamsgewicht belast kan worden, zonder dat het bewegingspatroon verandert. Dit betekent echter niet dat een paard niet meer kan dragen. Wel komt het paardenwelzijn eerder in het geding door slijtage en blessures etc.

Wat doe jij?

Om te voorkomen dat een paard te zwaar belast wordt is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. De eigenaar, houder, ruiter of verzorger moeten ten alle tijden kritisch beoordelen of het paard de gevraagde belasting aankan.

FNRS en KNHS roept hippisch Nederland op zijn verantwoordelijkheid te nemen. FNRS en KNHS adviseren hippische ondernemers en eigenaren van paarden om de maximale belastbaarheid per paard te definiëren zodat het paardenwelzijn gewaarborgd wordt en er duidelijkheid is voor alle betrokkenen. Met dit statement, maar ook met praktische ondersteuningsmiddelen en praktijkvoorbeelden, willen FNRS en KNHS ondernemers en eigenaren hierin ondersteunen.

Black and White Premium WordPress Theme