fbpx

FNRS wedstrijden

FNRS wedstrijden overzicht 2021 / 2022

 

FNRS diploma rijden

Het FNRS-diplomarijden zijn wedstrijden met officiële FNRS-proeven voor leden van de manege / vereniging. Er zijn diploma’s te behalen die kunnen worden aangetekend in het FNRS-ruiterpaspoort.

Inschrijfformulier (download hier het inschrijfformulier)

Wat is FNRS-diplomarijden?
De manege biedt de mogelijkheid om mee te doen aan het diplomarijden van de Federatie van Nederlandse Rijscholen, ook wel FNRS-diplomarijden genoemd. Bij het diplomarijden wordt de ruiter door een FNRS-jurylid beoordeeld op de manier waarop hij het paard bepaalde oefeningen laat uitvoeren. Het resultaat wordt vastgelegd in het FNRS-ruiterpaspoort*. Omdat ruiters op verschillende niveaus paardrijden, zijn de oefeningen ingedeeld in moeilijkheidsgraden. De F-proeven (dressuurproeven) gaan van F1 tot F20, ofwel van beginnende ruiter tot en met zeer gevorderde ruiter. Vanaf F4 met 1 promotiepunt bestaat de mogelijkheid om ook Vaardigheidsproef 1 (dressuurproef met behendigheidsoefeningen) te rijden. Vanaf diploma Vaardigheidsproef 2 kan je instromen in het Oefenspringen (dressuurproeven met lage hindernissen). Daarnaast kun je Certificaten Buiten Rijden doen, die afsluiten met het FNRS Ruiterbewijs (CBR3). In alle proeven rijden zowel de jeugd als de volwassenen dezelfde oefeningen en worden ze éénduidig beoordeeld. In de lessen worden de dressuuroefeningen behandeld.

FNRS-Ruiterpaspoort
Elke manegeruiter dient in het bezit te zijn van het FNRS-ruiterpaspoort (hieraan is een aanvullende WA- en letselschadeverzekering gekoppeld). Het FNRS-ruiterpaspoort wordt middels de lesovereenkomst, die elke ruiter bij een FNRS-ruitersportcentrum moet ondertekenen, aangevraagd. Die is bij je instructeur te verkrijgen. Klik hier voor meer informatie over de Vaardigheidsproeven en Oefenspringen Klik hier voor meer informatie over Certificaten BuitenRijden

Welke niveaus zijn er?
Als de ruiter de proef met goed gevolg heeft afgelegd (bij F-proeven minimaal 210 punten), dat wil zeggen dat hij gemiddeld een zes heeft gehaald bij de oefeningen, dan krijgt hij daarvoor een promotiepunt. Voor de proeven F1 en F2 is slechts één promotiepunt nodig om bevorderd te worden naar een hoger niveau. Bij de proeven F3 tot en met F8 zijn minimaal twee en maximaal vijf promotiepunten nodig om op een hoger niveau te komen, en van F9 tot en met F20 minimaal drie en maximaal vijf promotiepunten. Bij elke even proef kun je, soms samen met een toets van de theoretische kennis, een FNRS-diploma halen. Wanneer je in F3 of in F5 start, kun je de voorgaande diploma’s bij het wedstrijdsecretariaat bestellen. Ruiters met rijervaring kunnen eventueel in een hogere klasse dan F1 starten (ruiters met het Ruiterbewijs mogen in F3 starten; je kunt echter nooit hoger dan in F5 starten). Je instructeur weet in welke klasse je kunt starten. Na het behalen van één promotiepunt in F3 kun je ook starten met Vaardigheidsproef 1. Vanaf het diploma F4 mag je ook opgaan voor Vaardigheidsproef 2. Na het behalen van Vaardigheidsproef 2 mag je OefenSpringen 1 en 2 rijden. Wanneer je het diploma F6 gehaald hebt, mag je tevens in de Caprilliproeven starten. Nu het ruiterpaspoort is ingevoerd, kun je middels het FNRS-diplomarijden en het halen van Certificaten Buiten Rijden (CBR), op het niveau van het Ruiterbewijs komen en hoef je geen apart examen voor het Ruiterbewijs te doen.

Welke kleding moet ik dragen?
De manege heeft voor het diplomarijden enkele eisen gesteld aan de rijkleding. Ben je in het bezit van het officiële wedstrijdtenue (rijlaarzen, witte rijbroek, zwart jasje, witte handschoenen en veiligheidscap), dan mag je dit uiteraard gebruiken. Anders moet je de volgende kleding dragen: rijlaarzen, witte rijbroek (niet verplicht voor F1 en F2), sweater Schouten Hippique met daaronder een witte kraag, witte handschoenen en een veiligheidscap. De sweater is te koop voor € 30,00 op de manege, dit geldt zolang de voorraad strekt. (De poloshirts zijn, zolang de voorraad strekt, ook op de manege te koop en kosten circa € 20,00)

Meer informatie over het FNRS-diplomarijden?
Het FNRS-proevenboek “Leer paardrijden met plezier” bevat de theorie en het naslagwerk voor de dressuur en het springen en is voor circa € 17,50 te koop bij het personeel. Hierin staat het wedstrijdreglement uitgebreid omschreven. In dit boek worden alle proeven beschreven, maar daarin staan ook het wedstrijdreglement, een naslagwerk van de regels bij het dressuurrijden en het springen en uiteraard de lesstof van de theorie die de ruiter moet beheersen.
Wanneer je in een hogere klasse start, gaan we ervan uit dat je de theorie van de voorgaande diploma’s beheerst. Wil je graag een boek met nog meer uitgebreide theorie, waar werkelijk alles staat wat een recreatieruiter behoort te weten (onder andere over de verzorging en ziektes) en je goed als naslagwerk kunt gebruiken, dan is er ook nog het boek “Leer buitenrijden met plezier”. Je hebt dit boek nodig als je de CBR-examens gaat doen. Wanneer je dit boek wilt aanschaffen, kun je je wenden tot je instructeur. Het kost circa € 17,50. Uiteraard kun je met je vragen ook bij je instructeur terecht.

Starten met het FNRS-diplomarijden?
Als je wilt beginnen met het diplomarijden, adviseren we je om eerst een keer op een zondagmiddag te komen kijken als we bezig zijn met het diplomarijden (zie de activiteitenkalender). Je kunt dan zien hoe het er toegaat en wat er van je wordt verwacht. Ook het rijden van proeven moet je leren. Dit leer je alleen door vaak aan wedstrijden mee te doen. Doordat je van de jury een protocol krijgt met de punten die je als ruiter aan moet verbeteren, ga je er zelf ook gerichter aan werken. Je instructeur waardeert het zeer als jong en oud, beginners en gevorderden aan de proeven meedoen!

Regels betreffende het inschrijven

 • Alleen indien je in het bezit bent van een FNRS-ruiterpaspoort, kun je meedoen met het FNRS-diplomarijden. Aanvraagformulieren zijn te verkrijgen bij het personeel. De kosten bedragen circa 25,00 per jaar inclusief een aanvullende WA- en letselschadeverzekering.
 • Kijk in de activiteitenkalender op de website wanneer het FNRS-diplomarijden is.
 • Vervolgens ga je je inschrijven voor de wedstrijden door middel van een inschrijfcoupon waarop je je naam noteert, de voorkeur van je paarden (let op: minimaal vier verschillende paarden invullen), de klasse waarin je start, je RUITERPASPOORTNUMMER en het totaal aantal behaalde promotiepunten in die klasse! Uiteraard kun je ook noteren, wanneer je bijvoorbeeld absoluut niet kan. De inschrijfcoupons liggen op de grijze brievenbus in de kantine maar zijn ook te downloaden via deze website (klik hier voor downloaden)
 • Vul minimaal vier verschillende paarden in (graag niet allemaal dezelfde paarden). Het is de bedoeling dat alle paarden over de hele dag evenredig verdeeld lopen. Het kan dus zijn dat je op een paard wordt ingedeeld, waarop je je niet hebt ingeschreven.
 • Let op: wil je starten in een Va-, Os- of C-proef of CBR-examen, vul dan je laatste Va-, Os- of C-proef of CBR-examen in met het daarbij behorende aantal promotiepunten, zodat Liesbeth weet in welke proef je mag starten en ook weet of zij diploma’s moet bestellen.
 • Gezien de grote belangstelling dien je je zeer tijdig in te schrijven. Ook is dit belangrijk in verband met het eventuele doorschuiven van ruiters naar een volgende datum. Bij een te groot aantal inschrijvingen gaan ruiters voor die nog niet mee hebben gedaan of nog niet zo vaak. Er kunnen op één dag verschillende rubrieken verreden worden. Bij een gering aantal deelnemers wordt de dag opgevuld met een volgende rubriek.
 • De startlijst staat zo’n 3 weken van tevoren op de website en hangt ook zo’n 3 weken van tevoren in de kantine op de manege.
 • Je mag uiteraard zo vaak meedoen als je wilt. Tenslotte doe je bij elke rijproef weer wat ervaring op. Houd er wel rekening mee dat het scoren van hoge punten ook te maken heeft met je rijervaring.
 • Wanneer je voor het FNRS-diplomarijden bent ingedeeld, maar verhinderd bent, dien je dit minimaal een week van tevoren af te zeggen, zodat een ander op jouw plaats kan worden ingedeeld. Zeg je door omstandigheden later dan 48 uur van te voren af, dan moet je gewoon je startgeld betalen! Als je hebt afgezegd, dan moet je opnieuw inschrijven.

Belangrijk!

 • Als je het FNRS-ruiterpaspoort niet bij je hebt op de dag dat je diplomarijdt, dan kun je geen wedstrijd rijden!
 • Voor aanvang van de wedstrijd moet je je melden en je FNRS-ruiterpaspoort afgeven, anders kun je geen wedstrijd rijden!
 • Voor aanvang van de wedstrijd moet je ook het startgeld a € 17,50 per F-, Va-, OS- of C-proef) betalen, anders kun je niet meedoen!
 • Je kunt je vanaf 11.30 uur aanmelden. Je dient anderhalf uur voor het losrijden aanwezig te zijn (bij F1 en F2 een uur voor de proef).
 • Let op:
  is je ruiterpaspoort nog geldig? Heb je je verlengingszegel ontvangen? Laat dit dan door het personeel afstempelen!
  Als je ruiterpaspoort niet geldig is, kun je jammer genoeg geen diplomarijden!

Startcoupons zonder ruiterpaspoortnummer worden ook niet geaccepteerd, je wordt dan ook niet ingedeeld. Schrijf je dus altijd in met je ruiterpaspoortnummer!

 

Black and White Premium WordPress Theme